Hier je backlink plaatsen? Dat kan. Neem hiervoor contact op.

Bijtelling, een veel gehoord woord in de media. Maar wat is bijtelling nu precies?

Wat is bijtelling?

In de ogen van de Belastingdienst is een auto van de zaak een vorm van salaris. Dit betekend dat hier belasting over betaald moet woden. Deze belasting heet bijtelling. De hoogte van de bijtelling, het zogenaamde bijtellingspercentage, is afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto. Hoe lager de uitstoot, hoe lager het percentage bijtelling dat betaald moet worden.

Bijtelling berekenen

De bijtelling wordt berekend over de waarde van de auto. Dit bedrag is afhankelijk van de klasse waar de auto invalt. Stel dat je een auto least met een waarde van 30.000 euro, en dat er voor deze auto 20% bijtelling betaald moet worden. Dat betekend dat er per jaar 6.000 euro bij het bruto salaris moet worden opgeteld. (20% x € 30.000 = € 6.000).

Over dit bedrag zal inkomstenbelasting betaald moeten worden. De meeste mensen vallen in de belastingschijf van 42%. Dit betekend dat er over deze 6.000 euro 42% belasting verschuldigd is. Per jaar is dit maar liefst € 2.520 aan te betalen belasting.

Door te kiezen voor een auto die in een lagere bijtellingsklasse valt kan er dus elk jaar veel geld bespaard worden. De regels voor de bijtelling worden in 2015 en 2016 verder aangescherpt. Het is dan ook belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe leaseauto hier rekening mee te houden. De komen jaren blijft er een extra gunstige bijtellingsklasse (4%) voor volledig elektrische auto’s.

Rate this post