Er komt een moment in je leven dat je weer wisselt van auto. De een rijdt er gemiddeld 2 jaar in en de ander 6. Dit is per persoon en gezinssamenstelling weer verschillend. Soms kan een dure aankomende reparatie een reden zijn om de auto weg te doen en voor een nieuwe te gaan. Het kan ook zijn dat je gewoon bent uitgekeken op je huidige auto of iets zuinigers zoekt. Genoeg redenen dus om van auto te wisselen.
Zoektocht
Bij de zoektocht naar je volgende auto zal je wellicht ook de kosten overwegen die het met zich meebrengt en dan met name de vaste lasten. Wegenbelasting, verzekering en brandstof zijn maandelijks terugkerende kosten waar je elke keer weer mee geconfronteerd wordt. Als je toch voor een andere auto gaat en wilt besparen dan is dit je kans.
De auto die bij je past
Kies een auto die bij jouw levensstijl past. Maak je veel uitstapjes of rijdt je veel kilometers voor je werk dan kan rijden op diesel of gas (lpg) wel eens voordeliger uitpakken voor je. Echter moet je wel met de wegenbelasting rekening houden die juist weer duurder wordt ten opzichte van een benzineauto van hetzelfde kaliber. Hoe groter en zwaarder de auto, hoe meer je voor de wegenbelasting gaat betalen. Het verschil qua kosten tussen benzine en diesel wordt ook alleen maar groter als je een zware auto neemt.
Auto zoeken
Er zijn veel websites waar je ideeën kunt opdoen wat betreft je nieuwe auto. Denk hierbij aan Speurders, Marktplaats, Gaspedaal en ga zo maar door. Kijk ook even of de auto die jij op het oog hebt geen bekende kwaaltjes heeft. Let daar dan op als je naar de auto gaat kijken. Een kwaaltje kan bijvoorbeeld roest zijn. Als je zoek op Google naar jou automerk+type en dan ‘bekende problemen’ dan kom je wellicht wat punten tegen. De ene auto heeft meer problemen dan de ander. Met deze voorkennis kun je dus je voordeel doen.
Als je er uit bent welke auto/type het gaat worden dan kun je op zoek gaan naar bedrijven die de auto verkopen. Uiteraard kun je ook naar een particulier maar daar ga je niet snel terug als er iets achteraf mis blijkt. Daarnaast hebben veel mensen een auto die ze eventueel willen inruilen. Dit gaat een stuk makkelijker bij een autobedrijf.
Slijtagegevoelige onderdelen
Vraag altijd na of er een distributieriem aanwezig is en wanneer deze is vervangen. Een distributieriem is een slijtagegevoelig onderdeel die bij een bepaalde levensduur of kilometerstand vervangen moet worden. Het vervangen van dit onderdeel is vaak erg prijzig en om te voorkomen dat je op kort termijn op kosten gejaagd wordt kun je het beter even navragen. Overigens hebben niet alle auto’s een distributieriem maar ook wel eens een distributieketting. De laatste kent nagenoeg geen onderhoud waardoor je niet geconfronteerd wordt met periodieke kosten.
Financiering en budgettering
Een ander belangrijk aspect bij de aankoop van een nieuwe auto is de financiering. Bepaal van tevoren je budget en houd rekening met de mogelijkheid van een autolening of financieringsopties. Vergelijk de rentetarieven en voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers om de beste deal te vinden. Houd ook rekening met de totale kosten van de auto, inclusief eventuele extra’s en de kosten voor het overschrijven van het kenteken.
Proefrit en inspectie
Een proefrit maken is cruciaal. Hierdoor krijg je een gevoel van de auto en kun je controleren of alles naar behoren werkt. Let tijdens de proefrit op het rijgedrag van de auto, de werking van de remmen, het schakelen en eventuele ongewone geluiden. Neem indien mogelijk een deskundige mee of laat de auto keuren door een onafhankelijke monteur om verborgen gebreken op te sporen.
Onderhandelen en kopen
Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs, vooral bij aankoop van een particulier of bij een autobedrijf. Kijk naar de marktwaarde van de auto en gebruik eventuele gebreken die je tijdens de inspectie en proefrit hebt ontdekt als onderhandelingspunten. Zodra je een prijs hebt afgesproken, zorg dan dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd en controleer de papieren grondig voordat je de koop afrondt.
After-sales service en garantie
Controleer of er garantie op de auto zit en wat deze garantie precies dekt. Vraag ook naar de after-sales service van het autobedrijf. Een goede garantie en betrouwbare service na de verkoop kunnen veel zorgen wegnemen, vooral bij de aankoop van een gebruikte auto.
Met deze extra informatie ben je nog beter voorbereid op de aanschaf van je nieuwe auto. Door zorgvuldig onderzoek en voorbereiding kun je een auto vinden die niet alleen aan je wensen voldoet, maar ook binnen je budget past en in de toekomst weinig problemen zal opleveren.