Hier je backlink plaatsen? Dat kan. Neem hiervoor contact op.

Veel mensen lijkt het een leuke baan: psycholoog. Het is echter een beroep dat met best wel wat mysterie omgeven is. Sommige mensen menen dat je er minimaal gedachten voor moet kunnen lezen. Gelukkig is dat niet het geval. Hoe je dan wel psycholoog wordt, bespreken we in deze post.

#Stap 1: de universiteit

Als je een psycholoog wilt worden, kom je er niet onderuit om een universitaire studie te doen. Als dat er echt niet inzit voor je (als je bijvoorbeeld beter in de praktijk leert), zijn er nog wel een aantal andere manieren om psychologie gerelateerd werk te doen. Daarover vertellen we later in dit artikel meer.

Als je een “echte” psycholoog wil worden, moet je op dit moment echter de universitaire studie psychologie afronden. Dat is een vierjarige studie waarin je veel achtergrondkennis krijgt over de verschillende psychologische stoornissen die mensen kunnen hebben en de verschillende therapie-vormen die er zijn. Ook maak je een begin bij het behandelen van mensen.

# Stap 2: behandelervaring opdoen

psychologieHeel af en toe komt het voor dat studenten direct na hun stage doorstromen naar een opleidingstraject uit stap 3. In veel gevallen moeten toekomstige psychologen echter eerst nog behandelervaring opdoen. De universiteit is namelijk nogal een theoretische studie. Er zijn een aantal mogelijkheden waarop mensen ervaring op kunnen doen:

Werkervaringsplaats: deze onbetaalde banen staan vaak vrij binnen instellingen. Hier doen psychologen onbetaald werkervaring op. In sommige gevallen krijgen ze wel betaald, maar dan het minimumloon.

POH-GGZ: dit is een vrij nieuwe functie waarin je de praktijkondersteuner bent van de huisarts. Hier zie je een hoop lichte klachten en de zwaardere klachten verwijs je door naar de huisarts. Deze baan is uitstekend geschikt voor een basispsycholoog.

Basispsycholoog: een basispsycholoog wordt niet vergoed door de verzekeraar. In sommige gevallen is het echter mogelijk om werk te doen onder supervisie van een GZ-psycholoog of een psychiater. Dan worden je gesprekken wel vergoed. Werk als basispsycholoog is goed voor je ontwikkeling omdat je altijd begeleid wordt door iemand anders.

#stap 3 GZ opleidingsplek

Dit is de moeilijkste stap in de carriere van een psycholoog. GZ-opleidingen zijn schaars en er zijn veel kapers op de kust. Als je deze plek eenmaal hebt bemachtigd, ben je echter hoofdbehandelaar en kun je zelfstandig behandelen.

De GZ-opleiding duurt twee jaar en gedurende deze opleiding ben je gewoon aan het werk. Je krijgt over het algemeen dan ook gewoon betaald in deze periode.

Na het volgen van de GZ-opleiding kun je nog verder studeren als psychotherapeut of klinisch psycholoog, maar die stappen zullen we hier niet bespreken. In principe ben je namelijk psycholoog zodra je een GZ-opleiding gedaan hebt.

Geen psychologie studeren?

Als je er geen behoefte aan hebt om psychologie te studeren, maar toch psychologisch werk wilt doen, staan je nog meer dan voldoende mogelijkheden ter beschikking. Zo kun je bijvoorbeeld POH-GGZ worden zonder psychologie opleiding. Daarnaast zijn er nog verschillende banen in de psychiatrie en het maatschappelijk werk mogelijk waar je veel met de psychologie van de mens te maken hebt. Je bent dan in wezen psycholoog, maar behandelt alleen geen mensen met zwaardere problematiek. Voor veel mensen is dat werk juist wel zo leuk.

1.5/5 - (2 stemmen)

Door Haringsma