Hier je backlink plaatsen? Dat kan. Neem hiervoor contact op.

Je ziet meteen aan de nieuwe Vespa Primavera en ook de Vespa Sprint dat er een historie schuilt achter deze scooters. In 1946 kwam de eerste Vespa scooter op de markt en sindsdien blijft fabrikant Piaggio hun grote succes trouw. Met modellen als de Vespa LX en de Vespa 946 grijpen ze steeds terug naar hun wortels en weten tegelijkertijd te vernieuwen voor deze tijd. Maak kennis met het scooter merk dat niet alleen wist te overleven, maar ook Puch, Gilera en Aprilia een nieuw leven schonk!

 

Vespa voor 1946

De historie van Vespa reikt veel verder dan het eerste model dat uitkwam in 1946. Tegen het einde van de negentiende eeuw richtte Rinaldo Piaggio op de jonge leeftijd van 20 jaar een fabriek op die luxe schepen produceerde. Als snel kwamen daar andere gemotoriseerde voertuigen bij. Na zijn dood namen de zonen van Rinaldo het bedrijf over.

 

Na de Tweede Wereldoorlog verlegde Piaggio hun werkzaamheden van vliegtuigbouw naar lichte motoren. Het eerste prototype werd gemaakt uit dezelfde materialen als die voor de vliegtuigen. De wielen werden hergebruikt, dat waren origineel de voorwielen van een vliegtuig! Hoewel het eerste prototype al heel vernieuwend was zou het nog een jaar duren voordat er een productiemodel klaar zou zijn.

 

Geboorte van de Vespa scooter

In 1946 kwam er een Italiaanse scooter op de markt met een slanke lijn, een doorstap en lage wielen. Het design had wel iets weg van een wesp, ook het geluid van de motor leek op het zoemen van een wesp. Daarom kreeg deze scooter de naam Vespa, het Italiaanse woord voor wesp. Het prototype heette overigens eendje en de auto variant werd een bij genoemd.

 

De Vespa sloeg direct aan. Deze scooter was kleiner en lichter dan Britse en Duitse scooters en daarmee heel wendbaar in het dagelijks stadsverkeer. De doorstap maakte de Vespa ideaal voor dames met een rok of jurk. Al snel kwamen er nieuwe modellen die over de hele wereld werden verspreid. Na Italië is de Vespa het meest populair in Engeland.

 

De klassieke Vespa look

Door de jaren heen zijn de Vespa modellen flink veranderd maar bleven ze tegelijkertijd ook heel trouw aan het originele ontwerp. De overkapping wordt nog steeds gemaakt van plaatstaal, de doorstap is gelijk gebleven en alle modellen hebben kleine wielen in verschillende maten. De Vespa heeft veel retro scooter fabrikanten geïnspireerd hun eigen versie op de markt te brengen. Chinese import scooters zoals La Souris, VOM, IVA, Vespelini en Turbho kopiëren zonder schaamte van het Italiaanse origineel.

 

Vespa is Piaggio

De Vespa is niet een op zichzelf staand scootermerk, het is een model dat gemaakt wordt door Piaggio. Zelf maakt Piaggio ook scooters die meestal wat eenvoudiger en goedkoper zijn dan het vlaggenschip Vespa. Piaggio heeft in de loop der jaren ook andere merken overgenomen zoals Aprilia, Gilera en Puch. Die scooters worden over de hele wereld gemaakt voor verschillende doelgroepen. Het is ook heel eenvoudig onderdelen te bestellen voor deze scooters, daarom zie je ook veel klassieke Vespa scooters rijden.

 

Terug naar vroeger met de 946 en LX

De Vespa LX en de Vespa 946 grijpen terug naar het verleden. De Vespa LX staat voor het getal 60 en werd zestig jaar na het verschijnen van de eerste Vespa uitgebracht. Deze scooter was heel populair, ondertussen werd dit model vervangen door de Vespa Primavera die op zijn beurt die bekende retro look laat zien. De 946 is van een geheel andere klasse. Deze motor is gebaseerd op het eerste “Donald Duck” prototype van Piaggio en dat is aan de vormgeving duidelijk te zien. Van binnen is het een compleet ander verhaal, dit is technisch één van de meest vernieuwende scooters ooit gemaakt. De techniek die in dit luxe model werd toegepast zou later ook gebruikt worden op de Vespa Primavera en Vespa Sprint.

 

Vespa Primavera en Vespa LX

De Vespa LX was een verwijzing naar zestig jaar Vespa, later kwam er nog een LXV model op de markt. Na een succesvolle periode werd deze brommer vervangen door de Vespa Primavera waarin we veel technologische vernieuwingen van de Vespa 946 terug kunnen vinden. De Primavera heeft nog steeds die klassieke uitstraling van vroeger maar je ziet wel dat Vespa met de tijd is meegegaan.

 

Vespa Sprint en Vespa S

Om duidelijk aan te geven dat Vespa ook een sportieve scooter kan bouwen werd de S vervangen door de Sprint. Deze snelle rakker is zeer wendbaar en uitermate geschikt voor het dagelijkse stadsverkeer. Ook in dit model zijn de vernieuwingen van de 946 doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan gevlochten remkabels voor een betere remkracht en gespoten binnenkappen. Zowel de Vespa Sprint als de Primavera zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

De Piaggio Fly en Piaggio  Zip mogen ook genoemd worden, beide zijn heerlijke scooters met een degelijke afwerking en een schappelijk prijsje. Voor Vespa begrippen zijn het budget scooters, vergelijkbaar met de scooters van kymco zelf en Sym, maar gemaakt met de aandacht en zorg die je van een Vespa mag verwachten.

 

Snorfiets, bromfiets en motor

De huidige Vespa scooters zijn bijna allemaal verkrijgbaar in 25cc en 50cc uitvoering. De 25cc scooters zijn geschikt voor op het fietspad zonder helm, met de 50cc versie mag je binnen de bebouwde kom op de openbare weg rijden. De constructie van deze scooters is enorm sterk en duurzaam. Daarom is zowel de Primavera als de Sprint verkrijgbaar in een 125cc uitvoering waarmee je de grote weg op kunt mits je in het bezit bent van een motorrijbewijs. De GTS uitvoering is zelfs verkrijgbaar in 300cc, een echt wegmonster met die klassieke look die je van Vespa gewend bent.

 

Vespa onderdelen en accessoires

De Vespa scooters zijn zeker niet de goedkoopste scooters op de markt. Dat komt door de hoogwaardige en moderne technologie evenals de bouwkwaliteit. Als je ooit met een kapotte spiegel zit of een lampje zijn die online eenvoudig te bestellen. Er is een enorme keuze aan goedkope Vespa onderdelen te koop zodat jouw investering een lang leven is beschoren. Al meer dan zeventig jaar voert Vespa het peloton aan van hoogwaardige, mooie en comfortabele scooters. En dat zal ongetwijfeld nog lang zo blijven.

5/5 - (3 stemmen)

Door Fast2005