Laminaat heb je in alle soorten en maten van langwerpige planken tot vierkanten tegels.
Laminaat leggen is niet moeilijk, mits je je goed voorbereid. De vloer moet vlak, drukvast, droog en schoon zijn. Is de temperatuur tussen de 15 en 20 graden, dan zijn de omstandigheden optimaal.
Is je vloer niet helemaal vlak? Denk aan oneffenheden tot 3mm, dan kun je een egaliserende ondervloer gebruiken. Laat je hierover adviseren op Laminaat.com. Twijfel je over luchtvochtigheid, gebruik dan een vochtmeter (Hygrometer).
Materialen en gereedschappen
- Lineaal / Meetlat / rolmaat
- Winkelhaak
- Afstandhouders
- Decoupeerzaag
- Aanslagblok
- Potlood
- Eventueel een laminaatsnijder
- Slagijzer
- Hamer
Hoeveel laminaat heb je nodig?
Je neemt het aantal vierkante meters van een ruimte (m2) + 10% extra. Is je ruimte 4 meter bij 5 meter dan kom je op 20m2. Hier tel je 10% bij op wat in dit geval 2m2 extra is. In totaal heb je 22m2 laminaat nodig voor een ruimte van 20m2.
Tips voordat je aan de slag gaat
Laat het laminaat 48 uur in de ruimte waar het komt te liggen acclimatiseren. Dit betekend dat het laminaat de vochtigheid en temperatuur van de ruimte aanneemt. Zorg er wel voor dat de verpakking open is van het laminaat zodat het laminaat kan ademen. In de verpakking tref je een legwijzer (instructie) hoe je het laminaat het beste kunt leggen.
Ondervloeren
De functie van de ondervloer is hoofdzakelijk om het geluid te dempen. Mochten er kleine oneffenheden zitten in de vloer dan kan de ondervloer deze ook in geringe maten wegnemen.
Er zijn verschillende soorten ondervloeren. Bij een houten ondergrond gebruik je een groene of bruine ondervloer welke uit tegels bestaat. Heb je een ondervloer van beton, dan kun je de blauwe of zilveren ondervloer gebruiken. De blauwe ondervloer bestaat ook uit tegels net als de groene of bruine. De zilveren ondervloer zit op een rol. Deze snij je op de juiste lengte af. Met een aluminium plakband kun je de banen aan elkaar vastmaken.
Als je het echt goed wilt doen begin je met een dampwerende folie, vervolgens de ondervloer en dan het laminaat.
Laminaat leggen
Bij laminaat leggen begin je altijd in de hoek. De groef van het laminaat leg je van de muur af. Gebruik tussen de muur en het laminaat een afstandhouder. Omdat laminaat van hout is kan deze uitzetten en krimpen. Door afstandhouders te gebruiken creëer je ruimte zodat het laminaat kan werken. Als je het laminaat direct tegen de muur aan zou leggen en het laminaat zou gaan uitzetten dan kan het bol gaan staan.
Leg de eerst rij planken in een rechte lijn. Klik ze één voor één in elkaar op de kopse kant. Voor het op-maat-maken van het laatste stukje is er een handigheidje. Je draait de plank 180 graden om, plaatst een afstandhouder tussen de plank en de muur en tekent hem af met een potlood. Maak gebruik van de winkelhaak om een rechte lijn te trekken. Je kunt een laminaatsnijder gebruiken om het laminaat op maat te maken maar ook een decoupeerzaag. Let er op dat de kopse zijde minimaal 30cm verspringt. Dan krijg je het mooiste resultaat.
De laatste rij
Om de laatste rij passend te maken, draai je de laminaat planten weer 180 graden om. Gebruik ook hier weer de afstandhouders. Teken af over de rank van de bovenkant. Ook hier kun je weer gebruik maken van de winkelhaak. Als je laminaat op maat moet maken in de lengte dan ontkom je niet aan een decourpeerzaag.
Plint
Als laatst werk je de laminaatvloer af met een plint. De plint bevat een plakstrip zodat je deze aan de laminaatvloer kunt bevestigen. Zorg er wel voor dat de vloer eerst even stofzuigt. Als er nog stof aanwezig is op de laminaatvloer dan kan het dubbelzijdige tape welke aan de plint zit minder goed gaan hechten waardoor het later weer loslaat.
Ook de plinten kun je op maat maken met een laminaatsnijder of plinterschaar. Zorg ook bij de plinten dat je 10% extra aanschaft. Je moet namelijk vaak wat extra hoeken maken in de buurt van deurkozijnen.
Wil je niet te veel betalen voor je laminaat? Kom dan eens een kijkje nemen op Laminaat.com, gegarandeerd de goedkoopste!