Elk jaar krijgen in Nederland rond de 550 kinderen van 0 tot 18 jaar oud een vorm van kinderkanker, dit zijn omgerekend minstens 10 kinderen per week die met deze ernstige ziekte geconfronteerd worden. Ondanks dat het overlevingspercentage momenteel ruim 75% bedraagt is kinderkanker doodsoorzaak nummer 2 onder kinderen en is er nog veel onderzoek nodig.
Wat is kinderkanker?
Het woord kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziektes. Deze ziektes hebben één overeenkomst; er zijn cellen in het lichaam die zich onbeheerst vermenigvuldigen. Doordat de cellen dit blijven doen richten ze schade aan in het omliggende weefsel.
De soorten kinderkanker zijn anders dan de soorten kanker bij volwassenen. Er is weinig bekend over de oorzaak van kinderkanker, wel is er vastgesteld dat de risicofactoren die kanker veroorzaken bij volwassenen niet de risicofactoren zijn bij kinderen. Een groot verschil is dat de groeisnelheid van de cellen bij kinderen sneller is, volwassenen kunnen jaren lang kanker hebben en niets merken. Maar omdat de cellen bij kinderen sneller groeien komen de gevolgen van kinderkanker ook sneller boven.
Meest voorkomende soorten kinderkanker
Zoals bij kanker bij volwassenen zijn er ook verschillende vormen van kinderkanker, twee van de meer voorkomende soorten zijn Leukemie en Neuroblastoom.
Leukemie: De oorzaak van leukemie is niet bekend. Leukemie ontstaat waar de bloedcellen van ons lichaam aangemaakt worden: Het beenmerg. Net zoals de bloedcellen worden de Leukemie cellen vanuit het beenmerg losgelaten in het bloed en door het hele lichaam gestuurd.
Leukemie is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Per jaar worden ongeveer 120 Nederlandse kinderen met Leukemie geconstateerd.
Neuroblastoom: Ook de oorzaakvan neuroblastoom onbekend, wel wordt er vermoed dat neuroblastoom ontstaat omdat er tijdens de embryonale periode een fout is ontstaan. De Embryonale periode is de periode vanaf bevruchting totdat het embryo 8 weken oud is. Neuroblastoom is één van de meest voorkomende tumorenbij kinderen die zich buiten de schedel bevindt.
Per jaar komen er in Nederland 25 nieuwe patiënten met Neuroblastoom bij, de meeste kinderen die met neuroblastoom geconstateerd worden zijn jonger dan 2 jaar.
Symptomen Kinderkanker
Omdat er veel verschillende soorten kinderkanker zijn, zijn er ook veel verschillende soorten symptomen die bij deze ziektes horen. Op bepaalde combinaties van symptomen moet altijd extra gelet worden. En bij twijfel wordt er natuurlijk altijd geadviseerd om een afspraak bij de dokter te maken, vooral wanneer het om erg jonge kinderen gaat.
Een aantal symptomen van kanker bij kinderen zijn:
Leukemie symptomen: moeheid, malaise, bleek zien, infecties, koorts, blauwe plekken en bloeduitstortingen.
Neuroblast symptomen: Opgezette buik, buikpijn, misselijkheid.
Hersentumor symptomen: Hoofdpijn, misselijkheid, braken, evenwichtsproblemen en verstoorde coördinatie.
Genezing kinderkanker
Zoals eerder aangegeven geneest ongeveer 75% van de kinderen die gediagnosticeerd worden met kinderkanker. Genezing is gevolg van één van de drie manieren waarop kinderkanker behandelt wordt. Dit gebeurd door middel van een operatie, bestraling, medicatie of chemokuur. Echter kunnen er na een succesvolle behandeling nog nadelige gevolgen blijven waar de kinderen voor de rest van hun leven last van hebben. Enkele van deze blijvende gevolgen zijn: groei en gehoorstoornissen, leerproblemen, slechtziendheid en zelfs onvruchtbaarheid.