Elke Nederlander kent het, de steeds hoger wordende kosten van de gezondheidszorg en de verplichte basisverzekering. Elk jaar wordt de maandelijkse premie voor de zorgverzekering hoger, en stijgt de hoogte van het verplichte eigen risico. Het is niet voor niks dat er steeds meer mensen zijn met een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Gelukkig komt de belastingdienst mensen met een lager inkomen tegemoet in deze hoge zorgkosten. Hiervoor is er, gelijk met de basisverzekering, de zorgtoeslag ingesteld.
De hoogte van de Zorgtoeslag 2017 wordt bepaald op basis van de hoogte van het inkomen van u en uw partner. Dit wordt het verzamelinkomen genoemd. Afhankelijk van het totale inkomen van u en uw partner samen wordt behaald of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag, en hoe hoog de hoogte hiervan is. Nederlanders met een laag inkomen kunnen tot wel 80% van de kosten van de premie voor de basisverzekering terug krijgen via deze toeslag. Hoeveel u exact kunt krijgen verschilt per situatie. Als stelregel geldt dat hoe hoger uw inkomen is, hoe lager de hoogte van de zorgtoeslag is.
Woont u samen zonder getrouwd te zijn, en zonder een samenlevingscontract? Dan telt vuur u beiden alleen uw eigen inkomen. In veel gevallen kan het financieel aantrekkelijk zijn een samenlevingscontract af te sluiten, zodat u elkaars toeslagpartner wordt.